Haram Nazar Nisyan Verir

Haram Nazar Nisyan Verir

Akil Süleymanov 27/10/2024

Haram Nazar Nisyan Verir

Günümüz insanının en kötü huylarından biri, bilmediği şeye düşman olmasıdır. Sırf nefsine hoş gelmiyor diye, gerçeğine varmadığı şeye körü körüne düşman kesilir. Ona karşı bir set inşa eder. Bunun günümüzde en belirgin örneği ilahi emirlere karşı olan tahammülsüzlüktür.

Cenabı Hak bizi yaratıp başı boş bırakmadığını bariz bir şekilde kitapları ve emirleriyle belli eder. Bunların mantığını anlamamamız doğru olmadığını göstermez. Nitekim günlük hayatta kullandığımız ürünlerin birçoğunun beraberinde “şöyle kullanınız”, “şu derecelerde”, “açık veya kapalı tutmayınız.” diye üreticisi tarafından bize "uyarı" yapılır.

Şimdi biz desek ki: şu ilacı nasıl kullanacağımı kimseden öğrenmeme gerek yok, hem neden falanca sıcaklıkta tutmam gerekiyor? Ne anlamı var? vs. Bize cevaben derler ki “Onu üreten kimyager bu işin ehli sana vereceği zarar ve faydaları senden iyi biliyor, sen zehirlenme, kendine zarar verme” diye böyle söylüyor. “Madem yapan bilir o halde bilen konuşur" bunun aksi bir duruş sergilemek ahmakça olur değil mi?

Aynı şekilde bizi yaratan, şekil veren içimizde ve dışımızda olan değişimleri en iyi bilen biri için neden buna yaklaşmaya izin vermiyor dememiz eblehçe olur. Bu yasaklardan nefsimizi en çok tetikleyenlerden biri de şehevi dürtülerdir, ona götüren ilk adım ise bakış/gözlerdir.

“Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır. Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar…” (Nur suresi 30-31. Ayet)

“Hz. Peygamber (S.A.V) de; "...Gözlerin zinası şehvetle bakmaktır..." buyurarak harama bakmayı, göz zinası olarak nitelemiştir.” (Buhârî, Kader, 9; VII, 214, (Çağrı Yay. İstanbul 1981); Müslim, Nikah, 44, Hadis No: 2152-2153; II, 612, (Çağrı Yay. İstanbul 1981); Beyhakî, VII, 89.)

Nasıl ki evlenmeyeceğin birinin hayatına girip ona maddi manevî zararlar vermeni engellemek için birlikte olman haramdır, aynı şekilde bakman da haramdır. Çünkü bakışların verdiği zarar büyük oranda mislidir.

Haram ilişkinin ruha ve bedene verdiği büyük zarar, parçalanma, hastalık, kirlenme vs. iken bunun ilk adımı olan “haram nazar” da o zararın bir nevi başlangıç noktasıdır, nitekim haram nazar, harama nazar, kişiye gün sonunda anlamsız yorgunluk, unutkanlık, depresyon, seçim yapamamak gibi zararlar verdiği gibi kapitalizmin de bir hilesi olan tüketim çılgınlığına sürükler.

Çünkü kişi sürekli beğenilmek ve onaylanmak ister, gözü sürekli farklı vücutlarda, simalarda olan biri onlardan biri veya daha güzeli olduğunu kanıtlamak ve beğenilmek için sürekli yeni tarzlar "güzellikler" aramaya başlar. Bu da yaşamına ve yaşam gayesini bulmayı hatta aramayı engeller, çünkü kalp Allah'ı bulmak onunla tatmin olmak ister onun dışında neyi koymaya çalışırsan dışarı atar ve sürekli can sıkıntısı ve yenilenme isteği doğar.

Masiva dediğimiz şey kişinin egosu olmuş olur kendini şahıslara beğendirmek ve sevdirmek nefsin “Rububiyyet” ilanıdır. Şeytan gözden girer ve kafanın içinde olayı halleder. Zinaya yaklaşmayın demek ona götüren yolu kesmek ile ilgilidir, ama gördüğümüz gibi zinaya yaklaşmanın ilk adımı olan nazar (bakış) daha kalıcı zararlar verir. Bizi yaratan ve bu engelleri koymamızı isteyen Allah olduğuna göre olayların bize vereceği zararları da bilir... Amenna…

Madem yapan bilir o halde bilen konuşur.

Muhammed Bahaddin Doğan

Muhammed Bahaddin Doğan

Benzer Yazılar

Bedales Deneyi: Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar Eğitim, Nesil ve Gençlik

Bedales Deneyi: Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar

Bir İmam Hatip Ortaokulu Müfredatı Eğitim, Nesil ve Gençlik

Bir İmam Hatip Ortaokulu Müfredatı

Zamanın Ruhunu Yakalamak Eğitim, Nesil ve Gençlik

Zamanın Ruhunu Yakalamak

Yeni Bir Oluşumun Temelleri: Kurucu Fikirler, Kavramlar ve Kuramlar Toplum, Kültür ve Medeniyet

Yeni Bir Oluşumun Temelleri: Kurucu Fikirler, Kavramlar ve Kuramlar

Okulsuz Eğitim Modelleri Üzerine Kapsamlı Bir İnceleme Eğitim, Nesil ve Gençlik

Okulsuz Eğitim Modelleri Üzerine Kapsamlı Bir İnceleme

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi: Modern Eğitimde Yeni Ufuklar Eğitim, Nesil ve Gençlik

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi: Modern Eğitimde Yeni Ufuklar

Adını Siz Koyun! Toplum, Kültür ve Medeniyet

Adını Siz Koyun!

Statükoyu Ele Geçirmek Mi? Statükonun Eline Düşmek Mi? Siyaset, Hukuk ve İktisat

Statükoyu Ele Geçirmek Mi? Statükonun Eline Düşmek Mi?

Yorumlar (0)

Yorum Ekle